welcome

Thursday, June 30, 2011

My Research: Poligami??

Aik..kenapa tiba2 timbul pasal poligami pulak dah ni??

kenapa ya?

sebab saya perlu buat research tentang poligami.Atau tajuk yang lebih spesifiknya

"Salah faham masyarakat tentang amalan berpoligami di Malaysia"

Perlu disertakan dengan kajian kes.3 kes yang berkaitan dengan tajuk utama.

Sebenarnya baru nak start buat research ni..Jadi,saya ingin memohon pandangan dari kalian..
Apa pandangan anda tentang perkara ini?

9 comments:

sinarharapan said...

poligami??hmm..rumit3...slamt mju jaya..da siap kjian nty,jgn lupe post..ku menanti..

iffahhanna said...

POLIGAMI...........menarik!! nak tau lbh mndlm kna cuba lu bill..haha.. nak tlg...tp cmana ek?

km tlg promosikn soalan ne jela...

saleem wahab said...

ukhti>>
selamat meneruskan research!ana nak membantu tp kurang termampu dan terlalu sikit pengetahuan pasal tuh.kalau dah selesai reseach kongsi-kongsikan ya!

- Haikal Fansuri said...

salah faham. emm, majoriti lelaki mungkin melihat poligami sebagai sunnah Rasulullah yg lebih diutamakan berbanding sunnah yg lain. ini satu kesilapan.

kalau wanita pulak. mungkin kesilapannya adalah melihat poligami sebagai sistem yg kurang adil walhal yg bersalah tu bukan pada poligami tu, tp yg bersalah ialah para pengamal poligami tu sendiri.

entah. pendapat je kot. ke mcm mana?

wafa zinnirah92 said...

Poligami???? susuh nak dirungkaikan.. moga Allah mudahkanlah ya bill.

Bill, bila nak letakkan link Fatin dekat "Bonding of 15th Zikr" yang dkt bill punya blog?? Dan bilalah nak follow fatin punya blog????

sentiasa menanti =(
~permata yang dicari~

_virus s0pan_ said...

Assalamualaikum w.b.t

Hamba terpempan 12 minit bila tgok tajuk post..research?..ta faham(sambil geleng pale)..

Sedikit pandangan,masyarakat sekarang mmg 'daif' soal poligami..he3,hamba ta bijak sgt soal ni,tak da pengalaman..sedikit info dari En.JAIS..

Allah Ta'la telah berfirman dalam Surah An Nisa': ayat 3 yang bermaksud:
" Dan jika kamu takut tidak dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yang yatim (bila mana kamu mengahwininya), maka kahwinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi; dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan berlaku adil, maka kahwinilah seorang sahaja, atau budak-budak yang kamu miliki (hamba sahaya). Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya."
Islam mengharuskan poligami atas beberapa sebab:-
- Suami mempunyai dorongan nafsu syahwat yang luar biasa sehinggakan isteri tidak dapat memenuhi keinginannya.
- Keadaan isteri yang sentiasa uzur dan sakit.
- Membela kaum wanita yang menjadi balu atau janda setelah suami gugur dalam berjihad menegakkan agama Allah.
- Isteri tidak dapat melahirkan zuriat atas sebab kesihatan.

Wallahu A'lam...
moga2 info ni dpt la membantu walau sikit dalam researc tu nanty..Bila dah selesai,kongsi la disini..Tengen jugak nak thu point dalam soal 'poligami' ni...hehehehe

iffahhanna said...

emmm..setuju dgn 'haikal fansuri'..

yg lelaki..bila merokok xkira halal haram.. tpi bila 'kahwin dua'...SUNNAH..sunnah Rasul pda poligami ja ka?

yg prempuan lak..mgkn trlmpau emosi shgga kdg2 ada yg seolh2 mghrmkn poligami..(nmpk kn prktaan seolah2 tu?xdalah mghrmkn tpi apa yg dibuat "SEOLAH2" mghrmknnya)..bila ckp :

"weh,tau x si tuuuuut tu kawen lg stu?"

respon mreka:-
1."hah btol ka?troknya tuuuut tu.."
2."astghfrullahhzm..knpa dia sggup buat prkra mcm ne?"
3."mmg laki x guna!"
4."gila pompuan betol...."

'seolah2' bg mreka poligami itu haram dan xpatot dlakukan..

lalu bg si isteri yg diperduakn ne..apa dia buat??

"bang,ceraikan saya,skrg juga..!"

"klau abg nak kawen lg..ceraikan sya dulu.."

minta cerai ats alasn suami nak buat baik???

haah..pulak??cerai tu lagi baik dari poligami ka??

ne satu salah fhm msyrkt di Msia.. krna cmburu,yg makruh itu lebih halal..

bole fikirkan?

wallahua`lm..

saleem wahab said...

macammmana dengan reserch???ok ka?jngan lupa kongsi2kan ya...akan terus menanti~

Srikandi Al-Farouk said...

tq to all..insyaAllah bila siap memfoliokan pasal research ni,new entry pasal poligami ni akan menyusul..Jazakumullah kepada semua yang membantu dari pelbagai segi..