welcome

Sunday, June 12, 2011

Islam is the WAY OF LIFE

Inna diena 'indallah hil Islam
Deen/agama/cara hidup yang diredhai Allah hanyalah ISLAM

Bukan hanya 'nama' kita sahaja yang perlu 'islam'.Tetapi,kita perlu masuk secara keseluruhan kedalam Islam.

Macam mana nak masuk secara keseluruhan kedalam islam ni?

X susah sebenarnya..Jadikan islam sebagai cara hidup.Ikut apa yang islam tuntut dan tinggalkan apa yang dilarang..Yang jadi susah itu bila kita sendiri yang menyusahkannya..
Kan dalam Islam dah ada semua.Dari sekecil2 perkara hinggalah sebesar2nya.Cara aturan memotong kuku bermula dari jari mana pun islam dah ajarkan.Cara tidur terbaik,mengiring ke kanan mengikut apa yang ditunjukkan Rasulullah juga telah dibuktikan kelebihannya oleh sains.. Apatah lagi perkara2 yang kita anggap besar.
Dan segala yang dilarang dan ditegah dalam islam juga ada hikmahnya.
Contoh:
Pergaulan bebas.Kenapa?Apabila pergaulan x dijaga,maksiat akan beleluasa.
Diharamkan minum arak.Kenapa? Minda manusia akan berada di bawah sedar.Apabila hal ini berlaku,pelbagai kemungkinan boleh terjadi.Pernah dengar kisah tentang seorang pemuda dan kesan arak?

Kisahnya lebih kurang begini.

Seorang pemuda yang diajak berzina.Tetapi dia menolak.Kerana baginya zina adalah dosa.Kemudia dia disuruh membunuh.Sudah pastinya dia menolak kerana dia tahu itu juga adalah dosa.
Namun kisahnya tidak terhenti disitu.Apabila dosa secara terang2an ditolaknya,dihasut pula untuk minum separuh gelas arak.Dipujuknya dengan bisikan2 syaitan..

'Bukan nak suruh buat apa pun.minun ja.Minumlah...x banyak pun.sikit saja tu...'

Pemuda tersebut mengiyakannya.Bagi pendapatnya, 'sikit ja pun,'..Akhirnya dia terpujuk dek hasutan iblis laknatullah.Dan dia meneguk kencing syaitan tersebut.Tanpa dapat membuat pertimbangan gara2 akalnya berada di bawah sedar,akhirnya pemuda tersebut melakukan kedua2 perkara dosa yang telah dia tolak sebelum itu.Dia minum arak dan dia berzina.Apabila dia tersedar bahawa dia telah terlanjur,terus dia membunuh perempuan yang menjadi mangsanya kerana khuatir akan diketahui umum tentang perbuatan zinanya itu.Kesimpulannya,apabila hilang kewarasan,dia melakukan segala dosa yang ditolaknya ketika sedar..

Wallahu'alam..

1 comment:

einz miszmessy said...

pernah dgr cite ni....hehehe