welcome

Thursday, December 4, 2008

b0leh ka lable 0rg lain...

Assalamualaikum...

Ana nak mintak pandangan sahabat2 yang dikasihi..sebenarnya b0leh ke kita lable sese0rang

tu samada dia ini s0lehah/s0leh ataupun x?dan b0leh ke kita cakap kat dia "engkau ni x layak

jadi perempuan s0lehah/lelaki s0leh!".kalau bagi pandangan ana,ana rasa Allah ja yang layak

nak menentukan samada sese0rang ni s0leh ataupun sebaliknya.tapi mungkin antum ada

pandangan sendiri..

Apa kata antum??

6 comments:

RafHan RiDha said...

assalamualaikum...
pada pandangan ana...
sepatutnya..
bukan kita me'label'...
tp kita..
meng'i'rab'...
bg ana ini merupakan satu seni...
yg wajib ada pada semua yg bergelar DA'IE...
untuk nak tackle mad'unya...

Srikandi Umar said...

afwan ya.ana x berapa faham.ada x sesiapa yang b0leh t0long jelaskan??macam mana tu nak meng'i'rab'??dan macam mana bukan me'lable' tapi meng'i'rab'??

ashraff said...
This comment has been removed by the author.
RafHan RiDha said...

sorry...
klu ayat ana susah utk difahami...
maksud ana...
klu kita melabel seseorg...
kita akan rasa lain ttg dia..
cthnya:
sesorg tu sedang marah shbtnya..
klu kita melabel..kita akan kata..
"ish...dia tu kerja duk marah org... tak suka la dia...pembengis..!!"

tp sebaliknya klu kita meng'i'rab...
kita akan kata...
"emmm...tak pa la...mungkin dia ada masalah sekarang...satgi.. redalah marahnya tu..."

satu perkara lagi...
bila kita meng'i'rab...
kita akan cuba elak dr perkara yg dia tidak suka...
dan cuba buat perkara yg dia suka..
untuk nak tambat hati dia..

Mintak maaf klu..
ada perkara yg kurang jelas..
mungkin blh mintak pendapat dr org yg lebih arif....
mintak maaf atas segala kekurangan..

Srikandi Umar said...

trima kasih atas penjelasan anta..insyaAllah ana try fahamkan.afwan atas pertanyaan

RafHan RiDha said...

its okay...
ayat ana mmg kurang difahami...
=)..
jemputlah lawat dan komen di blog ana...
http://rafhan.eruditez.com/..
semoga kita dirahmati ALLAH..