welcome

Friday, August 21, 2009

Hadirmu ku nanti,pergimu ku tangisi...'Alhamdulillah... syukurr..'
seronoknya kali ini dapat lagi bertemu dgn Ramadhan al-Mubarak.Syukur sangat..
Tapi...cukup ka sekadar mengucapkan rasa syukur ??sekadar lidah bergerak menyebut 'syukur'??Tidak!tidak sama sekali.Syukur perlu dibuktikan dengan perbuatan kita.Taat apa yang Allah suruh dan tinggal apa yang di larang.
'Ermm...apa nak buat ya.awal Ramadhan kali ni sambut dengan family kat rumah..syoknya..tapi yang x syok kalau x menghidupkan suasana Ramadhan la.
Kat rumah ada mama,abah,kakak,abang saiful,kakngah,abg ngah,Abdul kholiq,kak yah,aku,adik arah,ubeid,uqbah,Sarah aneesa,Abdul Kholiq..yang x dak nya,,kak ah(di utm skudai),dan abang din(sedang sebok praktikal di KL).


Seronoknya Abdul Kholiq menyambut Ramadhan kedua...Subhanallah..Bayi yang suci bersih ini diberi peluang bertemu bulan yang mulia..bersama ummi dan abah.


Bahagianya Sarah bertemu Ramadhan kali pertama dalam hidup..Semoga Ramadhan kali ini membawa berkat kepada sarah,mama dan abah sarah..

Ramai yang cakap... bertuah la orang yang sampai bulan yang penuh barakah ni..Tapi orang yang benar-benar manfaatkan bulan barakah sahaja yang beruntung.x semua yang menjejaki bulan mulia ni beruntung sebab ada diantaranya terus melakukan maksiat seperti bulan2 sebelumnya.Pada bulan ini juga pintu-pintu syurga dibuka seluas-luasnya dan pintu-pintu neraka ditutup serapat-rapatnya.Syaitan2 dibelenggu.Orang2 di dalam kubur mendapat kerehatan.Para malaikat merandahkan sayap2 mereka untuk menghitung amalan2 anak adam di bulan ramadhan ini.

"Telah datang kepada kamu bulan yang diberkati Allah.Telah difardhukan keatas kalian berpuasa.Didalam bulan ini,di buka pintu2 syurga dan ditutup pintu2 neraka,dan syaitan2 dibelenggu.Didalamnya terdapat 1 malam yang lebih baik dari seribu bulan.Sesiapa yang diharamkan kebaikan keatasnya,maka sesungguhnya dia tidak akan mendapat apa2 kebaikan."

~Riwayat imam Ahmad,An-Nasaie dan Al-Baihaqi.~

Betapa sayangnya Allah kepada kita...Apakah kita bersyukur?Diberi lagi pada bulan barakah ini pahala yang berlipat kali ganda.Sekali kita melakukan amalan sunat,pahalanya seperti amalan wajib.Sekali kita melakukan amalan wajib,pahalanya 10 kali ganda.Subhanallah.

Aku berfikir lagi...

No comments: