welcome

Tuesday, January 20, 2015

Recipe : baked potato cheese

Baked potato cheese

Dengan namaNya aku mulakan..

For the first time, entry berkaitan resepi akan mengisi segenap penjuru gl0winthedark dot blogspot ini.

Oke2. Dipendekkan cerita jom kita trus ke tajuk utama entry kali ni. Resepi baked potato cheese. Xsusah pun nak buat ni. Ya Robbi, betoiii.. Cek ni bukan hat jenis pandai sngt memasak sbnrnya.. Jd, once cek buleh tu maknanya x susah mana la. Cumanya nak buat ni kena la berbekalkan sedikit kesabaran. Got it? Good girls.. Hee~

Oke jom mula..(sblum tu nk gtau siap2 yg resepi ni agak berlainan drpd resepi asal. Dan sgla yg tercatat ini adalah cara saya sndiri sama ada disebabkan xda bahan yg mncukupi dll.. Dan ia sama sekali x 100% sama dgn resepi lain. S.T.K.)

Bahan2:
1. Minyak sapi. Ehh, minyak zaitun.
2. Ubi kentang ( sy guna US potato sbb lebih besar.
3. Daging cincang(option ja. Xda pn xpa)
4. Mayonaise
5. Cheese ( sy guna cheesedale ja. Kalau ikut resepi betul, guna cheddar cheese x silap).
6. Mentega
7. Garam
8. Lada sulah (sy guna lada hitam ajinomoto tu).
9. Susu cair

Cara2:
1. Bersihkan tangan. Bismillah dan lumur ubi kentang yang dah dibasuh bersih dengan minyak zaitun.
2. Bakar dalam ketuhar selama 1 jam dgn suhu 180degcel.
3. Sementara menunggu kentang dibakar, mari kita sama2 menunaikan solat.. Ecehh lawak ja. Smntara tu boleh la basuh daging kisar tu. Tu sbb sy beli yg segera dah dikisar tu. Basuh bersih n goreng skit. Kalau ikutkn resepi yg dirujuk(xingt dri mana sbb kak yah yg cari) xyah goreng pn. Tapi sbb takut x masak nnt kan, sbb tu sy goreng siap2.
4. Campurkan mentega, mayonaise ( kuantiti tu agak2 la dgn bilangan kentang yg dibakar tu).
5. Gaulkan skali dgn daging yg dah goreng tadi.
6. Cukup sejam, kluarkan kentang dari oven. Belah dua. Keluarkan isi bahagian tengah. Tggalkn sikit isi di tepi kulit.Hati2 spy kulit kentang x terkoyak. ( kulit kentang akan digunakan sebagai mangkuk).
7. Gaulkan isi kentang yg dikuluarkan dengan bahan2 yang dah dicampurkan tadi.
8. Masukkan susu cair, garam dan lada hitam secukup rasa. (Kalau nak lebih rasa berlemak, lebihkan susu cair). Kacau sebati. Isi kentang x perlu hancur sepenuhnya. ( nnt bila makan ada rasa isi kentang yang xhancur tu pun sedap 😋)
9. Sumbatkan semula bahan gaulan ke dalam kulit kentang. 
10. Letak/tabur cheese di bahagian atas kentang menutupi isi2nya.
11. Bakar dalam ketuhar lebih kurang 5 minit atau sampai cheese cair. (2nd try sy bakar dlm microwave mmg lagi la cpt sngt cair. Over pulak cair kalau nak compare ngn oven biasa)
12. Hidangkan.
13. Doa agar orang yang makan diberi kebaikan dan manfaat dan dijauhkan dari keburukan makanan ni. 😊


Sekian saja dari saya newbie chef. 

Selamat mencuba 😊

Bakar dalam oven biasa

Bakar dalam microwave oven



2 comments:

التميز المثالي said...


شركة المثالية للتنظيف بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المنازل بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المجالس بالجبيل
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالدمام
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالخير
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالقطيف
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام

التميز المثالي said...


شركة تاج للخدمات المنزلية بالاحساء 0551844053 تنظيف للمنازل والشقق والمجالس والسجاد وكافة انواع العزل
عزل للخزانات والاسطح ومكافحة الحشرات ورش المبيدات الحشرية

شركة تنظيف منازل بالاحساء
شركة تنظيف مجالس بالاحساء
شركة تنظيف سجاد بالاحساء
شركة تنظيف بالاحساء
شركة رش مبيدات بالاحساء
شركة تنظيف فلل بالاحساء
شركة مكافحة النمل الابيض بالاحساء
شركة عزل خزانات بالاحساء
شركة عزل اسطح بالاحساء
شركة تنظيف شقق بالاحساء