welcome

Thursday, September 24, 2009

DuSta??

Dalam sebuah kitab menerangkan bahawa Rasulullah S.A.W. telah bersabdan yang bermaksud: "Sesungguhnya aku sangat takut kepada neraka." Tetapi orang itu tidak berhenti-henti melakukan dosa, adalah dia seorang pendusta. Di sisi Allah dia bukanlah orang yang bertaubat.

Apabila seseorang hamba itu berkata: "Sesungguhnya aku rindu kepada syurga." Tetap dia tidak membuat kerja yang membolehkan dia masuk syurga, maka orang itu adalah pendusta dan bukannya orang yang bertaubat.

Apabila seseorang hamba itu berkata: "Sesungguhnya aku cintakan kepada nabi S.A.W." Tetapi orang itu tidak mengikut sunnah nabi, sesungguhnya orang itu adalah pendusta dan bukan orang bertaubat.

Apabila seseorang hamba itu berkata: "Sesungguhnya saya rindu benar untuk memiliki bidadari." Tetapi orang itu tidak memberikan mahar kepada (isteri mereka), maka orang itu adalah pendusta dan bukan yang bertaubat.

Sesungguhnya orang yang bertaubat itu ialah kekasih Allah dan RasulNya.

Rasulullah S.A.W. bersabda: "Apabila seseorang mukmin itu bertaubat, maka Allah S.W.T. akan mencatatkan baginya pada hari-hari yang telah berlalu dalam kefasikan dengan ibadah setahun. Dan Allah S.W.T. akan memberikan kepadanya pahala orang yang mati syahid di medan pertempuran, dan dia akan dipakaikan 1,000 mahkota pada hari Kiamat. Dibukakan baginya di dalam kubur sebuah pintu ke syurga dan pada hari kiamat nanti malaikat-malaikat yang berdiri di kiri, di kanan, di hadapan dan di belakang akan memberikan berita gembira tentang syurga.

Untuk bertaubat ada 8 cara :-

1. Menyesal terhadap dosa yang telah dilakukan dahulu.

2. Menunaikan semua fardhu dan kewjipan.

3. Mengembalikan hak milik orang lain.

4. Minta supaya musuhnya itu menghalalkan apa yang telah dia lakukan terhadapnya.

5. Berniat tidak akan mengulangi lagi perkara-perkara yang mendatangkan dosa.

6. Mendidik atau melatih diri untu taat kepada Allah.

7. Memberikan rasa kepada diri akan pahitnya bertaat sebagaimana engkau telah memberikan rasa kepada dirimu akan manisnya perbuatan durhaka.

8. Makan dan minum dari benda-benda yang datang dari cara yang halal.

No comments: